Rozwiaz równanie
Zosia: 4t
2−(2\sqrt2 − 2)t − \sqrt2 = 0 dla x ∊ <−2π; 2π>
| | √2 | | −1 | |
sinx= |
| lub sinx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
co daje kąty:
π/4 + 2kπ lub 3π/4 + 2kπ
−π/6 + 2kπ lub −5π/6 + 2kπ
Ale jak dalej oblicza sie wyniki

?
13 gru 14:40
J:
wybierz tylko te kąty, które należą do przedziału: <−2π,2π>
13 gru 14:53
Zosia: No tak, ale czy da sie to jakos wyliczyc, czy tylko wyczytac z wykresu

?
13 gru 15:14
J:
wybierz kąty z przedziału <−360o,360o> .. np: 45o + 360o = 405o ..poza przedziałem
13 gru 15:18