Wykaż że ciąg jest ograniczony.
Marli: Wykaż że ciąg jest ograniczony.
an = 1/n + 1/(n+1) + ... + 1/2n
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
13 gru 14:24
3Silnia&6: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| > |
| ⇔ a < b ( |
| > |
| ) |
| a | | b | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
0 < |
| + |
| + ... + |
| ≤ |
| + |
| + ... + |
| = |
| = 1 |
| | n | | n+1 | | 2n | | n | | n | | n | | n | |
13 gru 14:55
Marli: Rozumiem pierwszą część ale mimo to nie jestem w stanie zroumieć dlaczego nagle piszemy 1/n a
to nagle równa sie 1
13 gru 17:00
Kacper:
Co nagle, to po...
13 gru 17:35
PW: Każdy z ułamków zastępujemy
większym na zasadzie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| < |
| , |
| < |
| , |
| < |
| , ..., |
| < |
| |
| | 7 | | 6 | | 8 | | 6 | | 9 | | 6 | | 12 | | 6 | |
itd. (to przykład dla n = 6). Robi się więc z tego n ułamków, z których każdy jest równy
| | 1 | |
Na pytanie "dlaczego nagle piszemy |
| " trudno odpowiedzieć − mamy oszacować sumę "z góry", |
| | n | |
pokazać od czego jest mniejsza. Dobrze jest zatem każdy wyraz ograniczyć z góry, ale tak, by
nie przesadzić, by otrzymana suma n składników była stałą (niezależną od n).
13 gru 17:35
PW: A licho weźmie, zbyt łatwo się zgodziłem z
3!=6. Przecież tych wyrazów jest n+1,
2n − n = n,
a więc wyrazów jest
o jeden więcej.
Poprawne oszacowanie z góry to zatem
| | 1 | | 1 | |
(n+1)· |
| = 1 + |
| ≤ 1 + 1 = 2. |
| | n | | n | |
Kacper miał głęboką rację: co nagle, to po diable.
13 gru 18:21