...
Hondziarz: Na paraboli o równaniu y= −x2 − 2 wyznacz taki punkt P, aby styczna do tej paraboli
poprowadzona w punkcie P ograniczała, wraz z prostymi o równaniach : x=0, y=0 , x=1. trapez
o najmniejszym polu.
13 gru 12:38
Hondziarz: Jak ktoś umie to proszę o pomoc.
13 gru 15:50
Tadeusz:
... zrób rysunek i wszystko będzie jasne
13 gru 15:53
Hondziarz: Zrobiłem i nic nie widze. Mam dwa miejsca zerowe, wierzchołek paraboli jest na prostej x=1, ...
Ale co mi to daje?
13 gru 16:08
O:: a jakie masz m0?
13 gru 16:09
Hondziarz: co to jest m0?
13 gru 16:09
O:: miejsce zerowe
13 gru 16:10
Hondziarz: aa no to 0 i 2
13 gru 16:11
O:: a to ciekawe, bo −0
2−2≠0
i −2
2−2≠0
czy sie mylę
13 gru 16:15
Hondziarz: Ach Sory

Źle przepisałem. Tam jest
y= −x2 − 2x Reszta bez zmian
13 gru 16:18
Hondziarz: Jednak nie

!
y= −x2 + 2x
13 gru 16:19
Hondziarz: Tak to o 16:19 to wersja ostateczna
13 gru 16:19
Tadeusz:
... to pojechałeś po całości −
13 gru 16:31
O:: mam juz dość tego zadania. myśle i myslę ...
13 gru 16:35
Tadeusz:

Trapez ma wysokość 1 a jego pole będzie najmniejsze kiedy suma długości jego podstaw
jest najmniejsza. Jeśli wyznaczymy równanie stycznej jako g(x) to sumę podstaw wyliczymy
jako g(0)+g(1)
i teraz:
Punkt P=(x
p, −x
p2+2x
p)
Równanie pęku prostych przez ten punkt:
y+x
p2−2x
p=a(x−x
p)
y=−x
2+2x
y'=−2x+2
y'(x
p)=−2x
p+2
podstawmy to w miejsce a
y+x
p2−2x
p=(−2x
p+2)(x−x
p)
y=g(x)=x
p2−2xx
p+2x
g(0)+g(1)=x
p2+x
p2−2x
p+2=
2xp2−2xp+2
13 gru 18:29
Tadeusz:
... ale nie sądzę aby to było zdanko na maturę −
13 gru 18:41