granice
Loka: Proszę o sprawdzenie

granice na krańcach dziedziny
lim (−2x
3−6x
2+48x+1) = +
∞
x→
∞
lim (−2x
3−6x
2+48x+1)=−
∞
x→−
∞
13 gru 12:11
3Silnia&6: 1) zle
2) zle
13 gru 12:12
Loka: gdzie mam błąd?
13 gru 12:21
3Silnia&6: granice to z pewnoscia ±
∞, wiec gdzie moze byc blad?

−(−10) = 10
13 gru 12:23
Loka: 1?
13 gru 12:25
3Silnia&6: | | 3 | | 24 | | 1 | |
−2x3 − 6x2 + 48x + 1 = −2x3(1 + |
| − |
| − |
| ) |
| | x | | x2 | | x3 | |
1 → 1
x
3 →
∞ ,wiec −2x
3 → −
∞
| | 3 | | 24 | | 1 | |
limx→∞−2x3(1 + |
| − |
| − |
| ) = [ −∞ * (1 + 0 − 0 − 0) ] = −∞ |
| | x | | x2 | | x3 | |
13 gru 12:29
Loka: a drugie odwrotnie, tak?
13 gru 12:34
3Silnia&6: +
∞ w 2) jesli o to ci chodzilo
13 gru 12:46
Loka: tak
13 gru 13:06