Pilne, pomocy
Początkująca: Liczba dzięsieciocyfrowych liczb w których suma cyfr wynosi 2 jest równa?
13 gru 11:55
3Silnia&6: 2 = 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 lub 2 = 1+ 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0
Jezeli na pierwszym miejscu postawimy 2, to na kolejnych musimy umiescic zera ( istnieje 1 taka
liczba )
Jezleli na pierwszym miejscu umiescimy cyfre 1, to na 1 z pozostalych musimy umiesci druga
jedynke, a pozniej zera. ( druga jedynke mozemy rozmiescic na 9 sposobow, bo liczba jest 10
cyfrowa, a na pierwszym miejscu juz siedzi 1 ) − 9 mozliwosci
odp. 9 + 1 = 10
13 gru 12:07