Rownanie rozniczkowe metoda uzmienniania stalych
lw: Rownanie rozniczkowe: dy/dx − 2xy = x−x3
Musze je rozwiazac metoda uzmienniania stalych, w zwiazku z tym mam z definicji
C'(x) = (x−x3)e−2x
Czyli kolejne rownanie rozniczkowe.
I tu pojawia sie moj problem − latwo jest to policzyc za pomoca metody przewidywan, ale jak to
zrobic metoda uzmienniania? Da sie w ogole?
Pozdrawiam.
13 gru 11:21
lw: W zadaniu jest dy/dx − 2xy = x−x3, przepraszam za pomylke
13 gru 11:23
J:
Całka ogólna równania jednorodnego to: y =Cex2
i teraz uzmiennianie stałej:
y' = C'(x)ex2 + C(x)2xex2
13 gru 12:22
lw: Tak, ale to co piszesz doprowadxi mnie do tej mojej postaci. Ja się natomiast zastanawiam co
zrobic z rownaniem, które mi wyszło
13 gru 13:55
J:
..nie liczyłem, ale powinieneś otrzymać: C'(x) = (x−x3)e−x2
i dalej: C(x) = ∫x*e−x2dx − ∫x3*e−x2dx ... ( trudne całki)
13 gru 14:11
J:
..pierwsza całka jest prosta... podstawienie: t = −x2
..druga trzykrotnie przez części ...u = x3 v' = e−x2 ( za każdym razem u = xn )
13 gru 14:19
lw: Ok, dzieki, czyli pozostaje mi albo metoda przewidywan albo liczenie calek.
13 gru 19:57