funkcje dwóch zmiennych
szymek: Mam takie zadanie:
Wyznaczyć funkcję odwrotną do f: R
2→R
2 określonej wzorem f(x,y)= (x+2y,x). Czy mógłby mi któś
powiedzieć jak to zrobić bo na jednej zmiennej umiem to robić. Będe wdzięczny
Gray: Zależy jak dużo wiesz. Najbezpieczniej skorzystać z definicji i zrobić tak jak dla funkcji
jednej zmiennej.
Z równania: f(x,y)=(w,z) należy wyliczyć (x,y)=g(w,z). Wówczas g będzie funkcją odwrotną do f.
U Ciebie:
| | w−z | |
f(x,y)=(w,z) ⇔ (x+2y,x) = (w,z) ⇔ x+2y=w oraz x=z ⇔ y = |
| , x=z ⇔ (x,y) = (z,(w−z)/2). |
| | 2 | |
Czyli f
−1(w,z) = (z,(w−z)/2).
Można sprawdzić, aby się upewnić.
f
−1(f(x,y)) = f
−1(x+2y,x) = (x, (x+2y−x)/2) = (x,y), więc działa.
Koniec.