Euklides
Le' the: Euklides, co robię źle?
NWD 7,40
40 = 5*7 + 5
7 = 1*5 + 2
5 = 2*2 + 1
1 = 5 − 2*2 = 5− 2(7−5*1)=3*5−2*7=3(40−7*5)−2*7=3*40−7*17
Proszę o pomoc. Chodzi mi o wyznaczenie odwrotności 7 mod 40.
13 gru 01:39
niechciany: 1 = 3 * 40 − 7 * 17 mod 40
1 = −7 * 17 mod 40
1 = 7 * (−17) mod 40
1 = 7 * 23 mod 40
7−1 = 23 mod 40
13 gru 01:46
Le' the: Dzięki. Myślałem, że odwrotność wychodzi bezpośrednio z rozszerzonego euklidesa, czyli w tym
przypadku byłoby to 17. Z tego co czytałem na wielu stronach tak miało być... Ale robię
przykład a wynik ma być inny, więc się zdziwiłem. Za każdym razem należy tak robić?
13 gru 01:51
Le' the: Mój błąd. −17mod40 to to samo co 23mod40. O to chodzi prawda?
13 gru 01:56
niechciany: Owszem, to jest to samo.
13 gru 01:58
Le' the: Dzięki, po prostu spanikowałem jak mi coś innego wyszło i mimo szukania błędu go nie znalazłem.
Wcześniej mi wychodziły plusy więc nie było problemu. Dzięki za pomoc : ).
13 gru 01:59