pochodne
kyrtap: Zbadać z definicji czy podane funkcje mają pochodne niewłaściwe w punkcie x0 = 0:
f(x) =
√IxI + √IxI
| | √IΔxI + √IΔxI | |
f'(0) = limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
13 gru 01:21
kyrtap: nie wiem jak tutaj sobie poradzić
13 gru 01:21
kyrtap: widzę że każdemu się nie chce
13 gru 02:16
jakubs: albo nie każdy wie jak się za to zabrać
13 gru 02:17
Gray: Zamiast Δx napiszę h.
| | √|h|+√|h| | |
f'+(0) = limh→0+ |
| = limh→0+ √|h|/|h|2+√|h|/|h|2 = |
| | h | |
=lim
h→0+ √|h|/|h|2+√|h|/|h|4 = lim
h→0+ √1/|h|+√1/|h|3=
√+∞ + ∞ = +
∞
| | √|h|+√|h| | |
f'−(0) = limh→0− |
| = limh→0− −√|h|/|h|2+√|h|/|h|2 = |
| | h | |
=lim
h→0− −
√|h|/|h|2+√|h|/|h|4 = lim
h→0− −
√1/|h|+√1/|h|3= −
√+∞ + ∞ =
−
∞
13 gru 09:21
kyrtap: dzięki wielkie Gray
13 gru 13:16