pochodne
kyrtap: Utknąłem w podpunkcie jednym
Zbadać z definicji czy podane funkcje mają pochodne niewłaściwe w punkcie x
0 = 0
f(x) =
√IsinxI
| | √IsinΔxI | |
f'(x) = limΔx→0 |
| i co dalej? |
| | Δx | |
12 gru 23:22
kyrtap: sory zły zapis f'(0) = .......
12 gru 23:28
Lukas:
sor
ry
12 gru 23:29
kyrtap: wow dzięki
12 gru 23:30
Lukas:
...
12 gru 23:31
kyrtap: Generally, I don't make mistakes.
12 gru 23:32
Lukas: ok
12 gru 23:33
Marcin: Generally?
12 gru 23:33
kyrtap: So, if you think that I don't know what writing "sorry" , you are wrong.
12 gru 23:33
kyrtap: yeah generally I think that I use a suitable word.
12 gru 23:35
kyrtap: wracając do zadania ktoś wie jak to dalej pociągnąć?
12 gru 23:37
Marcin: sory za Patryka #pdk
12 gru 23:37
kyrtap: nie udajcie że śpicie
12 gru 23:52
kyrtap: czekam
13 gru 00:00
Lukas:
Ja czekam, aż pójdziesz spać
13 gru 00:01
john2: Nie wiem, ale może tak:
| | √|sinΔx| | | √|sinΔxΔx*Δx| | |
limΔx−>0 |
| = limΔx−>0 |
| = |
| | Δx | | Δx | |
| | √|sinΔxΔx|*√|Δx| | |
= limΔx−>0 |
| = |
| | Δx | |
| | √|sinΔxΔx|*√|Δx| | | √|Δx| | |
= limΔx−>0 |
| * |
| = |
| | Δx | | √|Δx| | |
| | √|sinΔxΔx|*|Δx| | |
= limΔx−>0 |
| |
| | Δx * √|Δx| | |
| | √|sinΔxΔx|*(−Δx) | |
limΔx−>0− |
| = |
| | Δx * √−Δx | |
| | −√|sinΔxΔx| | | −1 | |
limΔx−>0− |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | √−Δx | | 0+ | |
i teraz lim
Δx−>0+
13 gru 00:02
13 gru 00:02
kyrtap: john2 wielkie dzięki fajny sposób, Mila nie rozumiem twojego zapisu
13 gru 00:05
kyrtap: jak mogłabyś to zapisać jaśniej byłbym wdzięczny
13 gru 00:06
kyrtap: ps Lukas spałem cały dzień więc nie prędko pójdę spać
13 gru 00:09
Mila:
Powinno być sin(Δx)
13 gru 00:13
kyrtap: jak potem z tego zapisu Mila nie mogę wyliczyć nic dalej
13 gru 00:16
Mila:
| √|sinΔx| | | √|sinΔx| | | |sinΔx| | |
| * |
| = |
| |
| Δx | | √|sinΔx| | | Δx*√sinΔx | |
Teraz licz granice :
13 gru 00:16
Mila:
| | sin(Δx) | | sin(Δx) | | 1 | |
limΔx→0+ |
| =limΔx→0+ |
| * |
| =∞ |
| | Δx*√|sinΔx| | | Δx | | √|sinΔx| | |
13 gru 00:21
kyrtap: dla lim Δx →0+ będzie "−∞" a dla limΔx→0− będzie "∞"
13 gru 00:23
kyrtap: dla 0− też rozumiem będzie ∞
13 gru 00:25
kyrtap:
13 gru 00:29