Znajdź na tej prostej taki punkt M, by suma kwadratów odległości punktów A i B
pszemek: Witam!
Prosiłbym bardzo o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
W prostokątnym układzie współrzędnych dane są punkty A(0,1) i B(2,0) oraz prosta o równaniu y =
−2x−3. Znajdź na tej prostej taki punkt M, by suma kwadratów odległości punktów A i B od M
była najmniejsza.
12 gru 23:21
3Silnia&6: M=(x,−2x−3)
|AM|
2 + |BM|
2 = [(x−0)
2 + (1−(−2x−3))
2] + [(x−2)
2 + (2x+3)
2]
|AM|
2 + |BM|
2 − x
2 + (2x+4)
2 + (x−2)
2 + (2x+3)
2 =
= x
2 + (4x
2 + 16x + 16) + (x
2 − 4x + 4) + (4x
2+12x +9) = 10x
2 + 24x + 29
f(x) = 10x
2 + 24x + 29, f. kwadratowa przyjumuje najmniejsza (,bo 10>0 − ramiona skierowane w
gore) wartosc w wierzcholku.
13 gru 01:04
pszemek: Dziękuję bardzo za pomoc
13 gru 11:10