Oblicz sumę kwadratów pierwiastków równania 3x^4+2x^3+2x^2-x=0
dede:
12 gru 23:00
dede: Oblicz sumę kwadratów pierwiastków równania 3x4+2x3+2x2−x=0
12 gru 23:01
dede: Proszę o pomoc
12 gru 23:03
jakubs: To najpierw wyznacz te pierwiastki równania.
12 gru 23:05
dede: Ale jak
12 gru 23:06
Marcin:
x(3x
3+2x
2+x−1)=0 itd
12 gru 23:12
jakubs: Cześć
Marcin, zdążymy jeszcze w 2014 skoczyć na

?
12 gru 23:12
dede: zrobiłem x(3x3+2x2+2x−1)=0 ale co z tym 3x3+2x2+2x−1)=0 ?
12 gru 23:13
Marcin: Zdążymy. W środę albo czwartek. Ale spróbuj tylko być wtedy u siebie
12 gru 23:14
jakubs: Czwartek odpada, bo w piątek mam koło z całek, najlepiej środa, albo wtorek
12 gru 23:15
Marcin: To środa!
12 gru 23:16
dede: to nie daje się rozłozyc na czynniki
12 gru 23:16
jakubs: OK, zajęcia kończę o 19:30, więc o 20 mogę być na rynku albo gdzieś
dede trzeba szukać
w(1/3)=0
12 gru 23:17
Marcin: Podziel przez (3x−1)
12 gru 23:18
Marcin: Ok. Ja mam wolne od środy
12 gru 23:18
dede: A co z moim zadaniem chłopaki. Pomóżcie


!
12 gru 23:35
jakubs: Dałem wskazówkę, że w(1/3)=0 dalej możesz schematem Hornera, ew może ktoś inny ma jakiś inny
pomysł.
12 gru 23:36
dede: Dzięki już wiem jak dalej zrobić ale skad wiedziałes że trzeba podzielic na 3x−1
12 gru 23:42
dede:
12 gru 23:46
Marcin: Musisz szukać pierwiastków.
Poczytaj twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
12 gru 23:51
Mila:
3x
4+2x
3+2x
2−x=0⇔
x*(3x
3+2x
2+2x−1)=0⇔
x=0 lub 3x
3+2x
2+2x−1=0
w(x)=3x
3+2x
2+2x−1 szukamy wymiernych pierwiastków:
w(1)=3+2+2−1≠0 itd nie ma całkowitych, przechodzę do ułamków
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | | 2 | |
W( |
| )=3* |
| +2* |
| + |
| −1= |
| + |
| −1=0 |
| | 3 | | 27 | | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
3 2 2 −1
3 3 3 0
| | 1 | |
⇔3x3+2x2+2x−1 =(x− |
| )*(3x2+3x+3) |
| | 3 | |
No to dokończ,
12 gru 23:52
dede:
13 gru 00:00
Gray: Twój wielomian w postaci iloczynowej to:
3(x−a)(x−b)(x−c)(x−d) = 3x
4 +
3x
3(−a−b−c−d)+3x
2(ab+ac+ad+bc+bd+cd)+3x(−abc−adb−bcd−acd)+3abcd.
Porównując to z Twoim wielomianem (a dokładniej: współczynnik przy x
2) mamy
−3(a+b+c+d)=2.
Stąd
13 gru 09:29
Gray: *współczynnik przy x3
13 gru 09:29