zadania
niedźwiadek: Kilka zadanek

1) Wykaż,że iloczyn dwóch dodatnich liczb naturalnych różniących się o 2
nie może być kwadratem liczby naturalnej
2) Wykaż,że dla dowolnej liczby a>0 i a≠1
liczba : log
a+3a*log
a+2(a+3)*log
a+1(a+2)*log
a(a+1)
jest liczbą całkowitą
3)Wykaż,że :
5
√log53= 3
√log35
12 gru 22:59
Marcin: 1)
n(n+2)=n2 No i udowodnij, że to nie jest prawda dla żadnej liczby naturalnej.
12 gru 23:08
Eta:
Bajki Marcin ?
12 gru 23:38
Marcin:
12 gru 23:40
Mila:
n*(n+2)=?k2 , n,k∊N+
12 gru 23:41
Eta:
12 gru 23:47
pigor: ..., to może np. tak
log
a+3a*log
a+2(a+3)*log
a+1(a+2)*log
a(a+1)=
| | logaa | | loga(a+3) | | loga(a+2) | |
= |
| * |
| * |
| *loga(a+1) |
| | loga{a+3} | | loga{a+2} | | loga{a+1} | |
= log
aa= 1 ∊ C;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5
√log53= 3
√log35 ⇔
⇔ log
5 5
√log53= log
5 3
√log35 i log
3 5
√log53= log
3 3
√log35 ⇔
⇔
√log53* log
55=
√log35* log
53 i
√log53* log
35=
√log35* log
33 ⇔
⇔
√log53*1=
√log35*
√log532 i
√log53*
√log352=
√log35*1 ⇔
⇔ 1=
√log35*
√log53 i
√log53*
√log35= 1 c.n.w.
13 gru 00:44
Eta:
3/ 5
√log53= 3
√log35 |
√log53
5
log53= 3
√log35*log53 , log
35*log
53=1
3= 3
L=P
13 gru 01:01
niechciany: n(n+2) = k2 gdzie n , k ∊ N
n2 + 2n − k2 = 0
(n+1)2 − k2 = 1
Podstawiając u = n + 1 dostajemy równanie Pella w postaci : u2 − k2 = 1
Jedynymi rozwiązaniami tego równania są pary (u,k) = (1.0) . (−1 , 0 )
czyli musi być k = 0 skąd otrzymujemy szukaną sprzeczność
13 gru 01:50