12 gru 22:16
kyrtap: chodzi mi o podpunkt a)
12 gru 22:17
daras: policzyli de L'Hospitalem i podstawili x = 0=> cos 0 = 1
12 gru 22:28
kyrtap: nie mogli w tym wypadku de L' Hospitalem daras
12 gru 22:30
kyrtap: liczyć
12 gru 22:30
Gray: Nie ma błędu; liczenie pochodnych jednostronnych nic by tu nie zmieniło.
12 gru 22:31
kyrtap: | | 1 | |
nie rozumiem zapisu czemu limx→0 |
| = ∞ |
| | 5√x4 | |
12 gru 22:32
Gray: | | 1 | |
Ta nieskończoność to +∞. W granicy masz: |
| = +∞. |
| | 0+ | |
12 gru 22:35
kyrtap: | | 1 | |
a jak bym liczył |
| = −∞ więc nie rozumiem |
| | 0− | |
12 gru 22:36
john2: x jest do parzystej potęgi, więc mianownik będzie dodatni
12 gru 22:41
kyrtap: ok właśnie zczaiłem przed chwilą jeszcze raz dziękuje
12 gru 22:42
daras: jednak liczyli pochodne bo obniżył się wykłądnik w mianowniku
12 gru 22:51
daras: podwyższył

na parzysty
12 gru 22:52
Gray: Nie liczyli żadnych pochodnych x=x1=x(1+4)/5 = x1/5x4/5=5√x 5√x4
13 gru 15:05
daras: masz rację
13 gru 23:19