wielomiany.
osioł: W(x)=2x3+(a+2)x2−3x+b Wiadomo że W(1)=8i W(−2)=14 Wyznacz pierwiastek wielomianu
G(x)=W(x)−2x3+15x
12 gru 21:31
O:: podstawiasz za x=1 do W i tak samo −2 rozwiązujesz układ równań, znajdujesz a i W podstawiasz
do G
12 gru 21:33
osioł: Zrobiłem tak ale mi zły wynik wychodzi.
12 gru 21:46
Eta:
To znaczy,że źle liczysz
12 gru 22:11
Eta:
Zmień nick, to Ci dobry wynik wyjdzie
12 gru 22:11
osioł: dobra wyszło mi a=3 i b=4 ale jak wpisuje w (x) to 2x3 i −2x3 mi się usuwają. ...
12 gru 22:12
O:: no i dobrze, że ci się redukuje
12 gru 22:22
O:: bedzie łatwiej znalęźc pierwiastki
12 gru 22:23