pochodna drugeigo stopnia/rzedu
Olcia: Oblicz pochodną drugiego stopni/ rzędu
f(x)={x}/{x−1}
Rozumiem pochodne, ale ta funkcja mnie zmyliła:
Pierwsza pochodna wyniesie: −1/(x−1)
2 (co bez problemu obliczyłam),
ale druga ma wyjść 2/(x−1)
3, co mi nie chce wyjść

Proszę pomóżcie...
12 gru 21:31
daras: jeszcze zastosowac "U" by się przydało
12 gru 21:37
daras:
| | x−1 −x | | 1 | |
f'(x) = |
| = − |
| |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
f"(x) = ..jeszcze raz to samo
12 gru 21:39
Olcia: no tak, to to mi wyszło, ale to drugie nie chce
12 gru 21:40
daras: [−(x−1)−2]' = 2(x−1)−3
12 gru 21:41
daras: i teraz to też już ci pewnie wyszło tylko nie umiałaś zapisać
12 gru 21:41
Olcia: heheh, dziękuję daras

(nie mogę uwierzyć że było to takie banalne) Naprawdę dzięki ^^
12 gru 21:46
daras: wyślij mi skrzynkę

na święta
12 gru 21:50
Olcia: Akurat w lodówce się chłodzi xD
12 gru 22:04
daras: zapraszasz?

nie musi być zimne byle z pianką
12 gru 22:26
Olcia: Ojej, troszkę późno odpowiem, ale : Oki, zamówienie przyjęte xD Jak mieszkasz niedaleko
Wrocławia to wpadaj xD hehe matematyka jest jak milka− łączy ludzi
12 gru 23:04
daras: nigdy nie byłem we Wrocławiu, a jakie tam piwo warzą ?
13 gru 23:05
Olcia: pyszne xD
16 gru 19:31