RSA
Le' the: Witam. Mam problem z szyfrem RSA. Powiedzmy, że mamy liczby pierwsze: p = 11 q =23.
Liczę ich iloczyn: 11*23=253 − moduł n
Teraz z f. Eulera ∅ (p – 1)(q – 1) = 220
Teraz szukamy wykładnika publicznego, względnie pierwszego do 220.
Mam go akurat podanego. e = 13
Mając te informacje możemy już zakodować wiadomość. Ale nie możemy odkodować.
11013 mod 253 = zaszyfrowana liczba 110
Aby odszyfrować liczymy d≡e−1(mod φ) Możecie pomóc o co chodzi? Mniej więcej wiem, szukałem
rozszerzonego euklidesa, odwrotności multiplikatywnej ale nadal za bardzo nie rozumiem jak to
obliczyć.
12 gru 21:26
Le' the: Ok. Już wiem co z tą odwrotnością : ). Z rozszerzonego Euklidesa. Mam jeszcze pytanie:
Jak obliczyć np 11013 mod 253 lub 20963 mod 253 w najłatwiejszy sposób?
12 gru 21:33