Dane sa zbiory:
Olaf: A= (−∞;7) i B=<−4;3)
wyznacz zbiory:
A∪B
A∩B
A\B
B\A
12 gru 20:21
12 gru 20:27
O:: a może najprościej zaznaczyc je na osi liczbowej?
12 gru 20:27
52:

rysuj oś i rozwiązujesz
12 gru 20:27
52: oczywiście dorób sobie kółeczka( zamalowane bądź niezamalowane)
12 gru 20:28
Eta:
Z czego mam "dorobić kółeczka"?
12 gru 20:29
52:

o to mi chodziło
12 gru 20:32
Olaf: czyli:
A∪B = {x: (−∞;7) ⋁ <−4;3)}
A∩B = {x: (−4;−3;−2;−1;0;1;2;3)}
A\B = {x; (−∞;−3) ⋀ (4;5;6;7)}
B\A = ∅
12 gru 20:33
52: z tego co ja tu widzę to tylko B\A jest dobrze
Olaf Załączamy guzik "myślenie" i robimy zadanie jeszcze raz
12 gru 20:35
O:: ∪ − należy "tu" lub "tu"
∩ − należy i "tu" i "tu"
\ − należy do 1, ale nie należy do 2

logika i zdrowy rozsądek
se pokreskuj te przedziały na kolorowo
12 gru 20:38
Olaf: a czyli A∪B = (−∞;7)
12 gru 20:38
O:: 
brawo
12 gru 20:39
コヌラッド: tak
12 gru 20:40
Olaf: czyli A∩B = (−4;3) tylko wlasnieteraz nie wiem czy ma byc otwarty czy zamkniety
12 gru 20:41
O:: 4 jest domkniety, nalezy również do tamtego czyli?
12 gru 20:42
コヌラッド: częścią wspólną jest cały zbiór B, a więc ?
12 gru 20:42
Olaf: a A\B = (−∞;3) ⋀ (4;7) czy tak?
12 gru 20:42
O:: −4 oczywiście, cos przeskoczyło
12 gru 20:43
O:: tam masz − 4
12 gru 20:43
O:: Panie Japończyk daj się koledze wykazać
12 gru 20:44
Olaf: od + 4 mam kurcze zle?
12 gru 20:45
コヌラッド: ale przecież ja mu tylko podpowiadam
12 gru 20:45
O:: bo masz − 4 a nie +4 patrz na rysunek
12 gru 20:46
O:: コヌラッド: i podałes całe rozwiązanie
12 gru 20:46
Olaf: ale w A\B? bo sie pogubilem o ktora 4 chodzi
12 gru 20:47
コヌラッド: a ile masz tych czwórek?
12 gru 20:47
O::

może tak będzie ci łatwiej ?
12 gru 20:49
O:: A − niebieski, B czerwony
A\B − niebieski, ale nie czerwony
12 gru 20:51
Olaf: skoro ma nalezec do A ale nie ma nalezec do B to mi wychodzi taki przedzial (−
∞;−3) ⋀(4;7) bo
<−4;3) nalezy do B ... chyba tepy jestem
12 gru 20:51
O:: niebieskie jest do − 4, ale ta liczba też jest czerwona, więc przy −4 ma być otwarty
12 gru 20:53
O:: poczekaj, narysuje ci wszystkie przykłady, żebyś zajarzył o co chodzi
12 gru 20:54
Olaf: no to mam otwarty (4;7) tak ?
12 gru 20:55
コヌラッド: a czemu Ty się uparłeś tak na to 4 ?
12 gru 20:57
Olaf: aaaa to ma byc tak (−∞;−4> ⋀ (4;7) juz sie poplatalem
12 gru 20:57
52: Uwaga!
Jeśli zapisujesz zbiory to nie wolno ci używać ⋀ ⋁
Używasz takich znaków ∩ ∪
12 gru 20:59
O::

A∪B= może być niebieski lub czerwony, czyli całość
A∩B= ma być i niebieski i czerwony −4 jest i taka i taka, zamykasz przedział, 3 nie jest
czerwona − otwierasz
A\B = jest niebieski ale nie jest czerwony, niebieski masz do −4 ale −4 jest czerwona więc
otwierasz przedział od 3 do 7 też jest niebieski, 3 i 7 nie sa niebieskie i nie są czerwone,
otwierasz

B\A sam
12 gru 21:00
Olaf: czyli (−∞;−4> ∪ (4;7) ?
12 gru 21:01
O:: patrzaj wyżej
12 gru 21:02
52: Olaf a teraz jak uważasz ?
Dobrze jest to co napisałeś o 21:01 ?
12 gru 21:02
Olaf: no suma ma byc tzn chyba kurde nie kumam tych zbiorow
12 gru 21:03
コヌラッド: eh, dalej ta czwórka
12 gru 21:04
Olaf: aaa czyli (−∞;−3) wtedy jest w A ale nie ma w B
12 gru 21:05
Olaf: i ∪ (4;6)
12 gru 21:07
O:: Olaf przeczytaj co napisałam o 21.00, zrób to w ten sposób
jak zaczniesz używać kolorów, to cię oświeci
12 gru 21:07
52:

Hola, hola... spokojnie

Porobisz kilka przykładów i zobaczysz jakie to proste

Nie wiem czy zrozumiesz ale coś ci narysuję

A∪B to kolory
czerwony zielony niebieski
A∩B to kolor
zielony
A\B to kolor
czerwony
B\A to kolor ... (dokończ, jaki ?)
12 gru 21:07
O:: zlituj się, skąd bierzesz te liczby
12 gru 21:08
Olaf: no niebieski
12 gru 21:11
52: No super

A w tym twoim przykładzie
A\B to gdzie są takie liczby jak np. 3,1 ; 3,2 ; 3,5455545 ; 3,24244 ; 3,96545 ; 3,000009
... hmm ?
12 gru 21:12
Olaf: sa w A ale za chiny nie wiem jak to zapisac
12 gru 21:13
O:: a czytałes co napisałam?
12 gru 21:15
Olaf: i rozumiem ze mam w tym zbiorze zawzec wszystko czego nie ma w zbiorze B tylko nie wiem jak to
zapisac
12 gru 21:15
Olaf: czyli mam zrobic (−∞;−4) ∪(3;7)
12 gru 21:16
O:: od niebieskiego do czerwonego ∪ od czerwonego do niebieskiego
12 gru 21:17
O:: noooooooooooooooooooo

własnie tak
12 gru 21:17
Olaf: DZIEKI

w koncu cos zakumalem
12 gru 21:18
52: a liczba 3 to co ?
12 gru 21:18
O:: pamiętaj używaj kolorów
12 gru 21:18
O:: 52 3 nie nalezy do B
12 gru 21:20
52: Ponawiam pytanie: gdzie trójeczka ?
12 gru 21:21
Olaf: to przedzial otwarty z tego co mi wyjasniliscie czyli nie ma jej w B ale jest w A ?
12 gru 21:21
52: no no no więc ... ?
12 gru 21:22
Olaf: no to mam sume ze nalezy do tej roznicy A\B
12 gru 21:24
O:: A\B=(−∞,−4)∪(3,7) o co chodzi?
12 gru 21:24
52: A\B= (−∞,−4)∪<3,7)
12 gru 21:26
Olaf: a dlaczego zamkniety ?
12 gru 21:26
Olaf: bo 3 nalezy do A tak ?
12 gru 21:27
O:: ło mateńko kochana, ale sie dałam wkręcić, jasne, 3 należy do A a nie należy do B − zamykamy
12 gru 21:27
52: Bo liczba 3 należy do A, a nie należy do B
12 gru 21:28
Olaf: to juz kumam chyba

dziekuje Wam bardzo
12 gru 21:29
O:: nmzc
12 gru 21:30
Olaf:
12 gru 21:36