Na jakim poziomie należy ustalić cenę produktu by zysk z jego produkcji był maks
łukasz4215: Zależność wielkości miesięcznej sprzedaży od jednostkowej ceny u producenta przedstawia wzór
Q(X) = −X2 + 8X − 7
gdzie X jest ceną produktu w przedziale (1,7). Koszt wyprodukowania ilości Q tego towaru ma
postać K(Q)= Q + 27.
Na jakim poziomie należy ustalić cenę produktu aby zysk z jego produkcji był maksymalny. Nie
mam pojęcia jak to przedstawić , oczywiście mógłbym łopatologicznie podstawiać każdą liczbę od
1 do 7 do tego wzoru ale zależy mi na "matematycznym " rozwiązaniu. Proszę przynajmniej o
naprowadzenie mnie na jakiś tok myślenia. Dzięki
12 gru 18:58
pigor: ..., np. tak :
O(x)= −x2+8x−7= −(x
2−2*4x+16−16)−7 = −(x−4)
2+16−7= −(x−
4)
2+9 , stad
i własności f kwadratowej, gdy a=−1<0 masz odp. cena produktu
x=4∊(1;7),
a dalej zysk policzysz − jak się domyślam − już sobie sam . ..
12 gru 19:58
Tomek: źle, niech Z(x) − zysk, wtedy
Z(x) = Q(x) * x − K(Q)
Z(x) = x ( −x2 +8x − 7) − (−x2 + 8x − 7 + 27)
Z(x) = − x3 + 9x2 − 15x − 20
teraz wystarczy obliczyć pierwszą pochodną z'(x) i przyrównać do zera.
26 sty 13:33