doprowadz wyrażnie do najprostszej postaci
Piotr: (2x − 3)2 − 3(4−2x)2 − (7x−12)(7x+12)
12 gru 18:10
O:: skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia, leniuszku
12 gru 18:11
Piotr: a możesz mi powiedzieć czy ten wynik jest prawidłowy. −8x2−109x+105
12 gru 18:50
O:: przy x2 już na pewno masz źle, sprawdź znaki
12 gru 18:52
O:: sprawdź wszystkie znaki, i czy na pewno poprawnie wykonałeś potęgowanie (2x)2 i (7x)2
12 gru 18:53
Piotr: kurczę teraz mi wyszło −33x2+60x+87
12 gru 19:12
O:: czekaj przelicze ci poszczególne składniki, będzie szybciej
12 gru 19:13
O:: (2x−3)2=4x2−12x+3
12 gru 19:13
O:: −3(16−16x+4x2)
12 gru 19:14
O:: −(49x2−144)
12 gru 19:14
Piotr: a −22 to nie −9?
12 gru 19:15
Piotr: tfu
12 gru 19:15
Piotr: −32 =−9
12 gru 19:15
Piotr: +
12 gru 19:15
Piotr: miłobyć
12 gru 19:16
O:: tak 9
12 gru 19:17
O:: (a−b)2=a2−2ab + b2
12 gru 19:18
Piotr: czyli 4x
2−12x+9−48+48x−12x
2−49x
2+144=−57x
2+36x=105 czy tak ?
12 gru 19:22
Piotr: = to +
12 gru 19:23
O:: −13+108 powinno być
12 gru 19:25
O:: teraz ja pokręciłam

masz dobrze
12 gru 19:27
Piotr: super

) dziękuję

))))))
12 gru 19:29
O::
12 gru 19:31