matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help
daw:
Obliczyć granice ciągów lim n→
∞
4
n−1
−5/2
2n
−7
12 gru 15:36
jakubs:
podziel przez 4
n
12 gru 15:46
Janek191:
4
n −1
− 5
1
4
*4
n
− 5
a
n
=
=
=
2
2n
− 7
4
n
− 7
1
5
−
4
4
n
=
7
1 −
4
n
więc
1
4
− 0
1
lim a
n
=
=
1 − 0
4
n→
∞
13 gru 02:09