Wyznacz dziedzine funkcji
alallana: Bardzo prosze o pomoc

.
y=
√4−log122*x
12 gru 14:50
alallana: Jeżeli coś jest źle napisane, prosze pisać
12 gru 14:51
alallana: oczywiście po potędze 2 nie ma znaku mnożenia, pomieszało mi się podczas wpisywania
12 gru 14:53
O:: 4−log2x≥0 i 2x>0
log2x≤log−2
| | 1 | |
podstawy logarytmów |
| ale nie wychodzi |
| | 2 | |
12 gru 14:56
alallana: No ja też się pogubiłem, dlatego postanowiłem ten przykład tutaj wpisać
12 gru 14:59
O:: ale mnie wychodzi

tylko zapis podstawy mi nie wszedł
dopisz do moich log podstawy i zadanie masz zrobione
12 gru 15:02
dhl:
x>0
(2−log1/2x)(2+log1/2x)≥0
12 gru 15:03
alallana: tylko, że tak jak mówiłem tam nie ma 2x, tylko to jest log122x
12 gru 15:05
dhl:
... to patrz co Ci rozpisałem
12 gru 15:05
O:: a ja wzięłam 2x
12 gru 15:06
alallana: dhl...
rozbiłeś to na różnice kwadratów?
12 gru 15:13
O:: jak widać, tak
12 gru 15:15
alallana: No ok, ale co z tym dalej zrobić, bo logax−logay=loga x/y. i nie wiem jak to dalej ruszyć
12 gru 15:34
O:: iloczyn ≥o jeśli oba czynniki są tych samych znaków
12 gru 15:36
O:: logx≤2 i logx≥−2
logx≥2 i logx≤−2
oczywiście odpowiednie podstawy, bo tego napisać nie umiem
12 gru 15:38
alallana: Wtedy dochodzę do postaci log1214−log12x≥0
12 gru 15:39
alallana: i odpowiednio z znakiem + w drugim przypadku
12 gru 15:41
dhl:
a jak Ci zapiszę log1/2x=t
i wtedy:
(2−t)(2+t)≥0 ⇒ (t+2)(t−2)≤0 będzie łatwiej ?
12 gru 15:46
alallana: Ahaaaaaa

, dobra, dzięki wielkie.
12 gru 15:56
dhl:
−
12 gru 16:06
dhl:
takie proste, że aż trudne? −
12 gru 16:07