Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat.
adammmoo: Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat. Przekątna ściany bocznej ma długość 4cm i tworzy
z krawędzią podstawy kąt 60◯. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa.
12 gru 14:46
J:
z trójkąta prostokątnego obliczysz a i H , potem do wzorów...
12 gru 14:47
adammmoo: Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat. Przekątna ściany bocznej ma długość 4cm i tworzy
z krawędzią podstawy kąt 60◯. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa.
Prosze o pełne rozwiązanie.
17 gru 12:56
dero2005:
Oznaczenia:
h − wysokość
a − bok podstawy
s − przekątna
h = 2
√3
a =
√s2 − h2 = 2
P
c = 2a
2 + 4ah=
V = a
2h =
17 gru 15:50