pochodne
Loka: Proszę o pomoc

Pochodne.
f(x)=7ln(x−7)+8ln(4−x)+x+1
dobrze?
12 gru 14:40
J:
drugi człon ... znak "−"
12 gru 14:41
Eta:
Prawie

z małym "ale"
12 gru 14:42
J:
12 gru 14:42
Loka: a dlaczego?
12 gru 14:48
john2: Bo (4−x)' = −1
12 gru 15:04
Loka: ok, dziękuję
12 gru 15:17
Loka: Mam obliczyć teraz ekstremum, czyli f'(x)=0
liczę, liczę,
wychodzi x=−2−2√15 lub x=−2+√15
teraz rysuje wykres
12 gru 15:51
Loka: i co dalej ?
12 gru 15:53
john2: Według mnie nie ma ekstremów, bo dziedziną funkcji wydaje się być zbiór pusty, czyli funkcji w
ogóle nie ma.
12 gru 16:03
Loka: ekstrema lokalne miało być
12 gru 16:06
Loka: czyli koniec zadania?
12 gru 16:08
razor: a jakie jest dokładne polecenie i zadana funkcja?
12 gru 16:09
john2: Funkcja nie może mieć żadnych ekstremów, jeśli funkcja nie ma żadnych argumentów ani wartości.
Dobrze masz wzór funkcji przepisany?
12 gru 16:09
Loka: Treść:
Znaleźć wszystkie ekstrema lokalne oraz ustalić przedziały monotoniczności funkcji f(x) =
7ln(x−7)+8ln(4−x)+x+1.
12 gru 16:11
Loka: Da się zrobić? Jeszcze mam inne oprócz tego
12 gru 16:16
コヌラッド: nie da, funkcja nie ma dziedziny
12 gru 16:17
Loka: Hmm... to napisać, że funkcja nie ma dziedziny? Mam to oddać w przyszłym tygodniu.
Skąd to w ogóle wiemy? Bo ja nie widzę tego.
12 gru 16:19
razor: x−7 > 0 i 4−x > 0 (z definicji logarytmu)
x > 7 i x < 4
x ∊ ∅
12 gru 16:20
Loka: dlaczego zbiór pusty? niestety dalej nie wiem...
12 gru 16:27
razor: czy istnieje taka liczba która jest jednocześnie większa od 7 i mniejsza od 4?
12 gru 16:29
Loka: nie, dobra, już wiem, dzięki

A sprawdzicie czy 2 zad. da się rozwiązać? Byłabym wdzięczna.
Treść zad. nr2
Ustalić przedziały wypukłości oraz punkty przegięcia funkcji f(x)=x
4+2x
3−72x
2−5x+1
12 gru 16:33
コヌラッド: da
12 gru 16:35
Loka: ok, to zaraz coś napiszę
12 gru 16:35
Loka: czyli liczę f '' (x) = 12x2=12x−144
12 gru 16:38
Loka: 12x2+12x−144
12 gru 16:38
Loka: f''(x)=0 x=3 i x=−4
f''(x)>0 (−∞,−4)∪(3,+∞) w tych przed. f. wypukła
f''(x)<0 (−4,3) f.wklęsła
dobrze?
12 gru 16:44
john2: Wg mnie ok.
12 gru 16:51
Loka: x=3 i x=−4 to punkty przegięcia
12 gru 16:56
john2: Jeszcze oblicz wartości f(x) dla x=3 i x=−4
12 gru 16:59
Loka: aaa przepraszam, to (3, 0) i (−4,0)
12 gru 17:01
コヌラッド: wartości funkcji nie pochodnej
12 gru 17:06
Loka: f(3)=−529
f(−4)= − 1003
12 gru 17:11
コヌラッド: −527
12 gru 17:13
Loka: ok, dziękuję
12 gru 17:17