Monotoniczność ciagu
mati: Zbadać monotoniczność ciągu
an= (n+1)!+n!(n+1)!−n!
Prosze o pomoc pilne
12 gru 14:26
12 gru 14:29
Eta:
| | n!(n+1 +1) | | n+2 | |
1/ an= |
| = |
| |
| | n!(n+1−1) | | n | |
teraz badaj monotoniczność a
n ..........
12 gru 14:30
J:
..wskazówka .. w liczniku i mianowniku wyłącz n! przed nawias i skróć przez n! ..
12 gru 14:31
Eta:
12 gru 14:31
J:
12 gru 14:31
dhl:
| | n!(n+1+1) | | n+2 | |
an= |
| = |
| |
| | n!(n+1−1) | | n | |
... teraz łatwiej −
12 gru 14:33
J:
druga wskazówka .. . w rozwiązaniu
Ety , podziel licznik i mianownik przez n...
12 gru 14:33
Eta:
A
mati zrobił "wrzutę" ..... i poszedł na randkę
12 gru 14:33
J:
... to samo w przypadku
dhl ....
12 gru 14:34
Eta:
@
dhl ... nawet dużo łatwiej
12 gru 14:34
J:
.. ja bym powiedział : prosto ..
12 gru 14:35
dhl:
... łatwiej dostrzec na jakiej krzywej układają się kolejne wyrazy ciągu −
12 gru 14:37
J:
...jak ktoś wie , co to hiperbola i jak wygląda...
12 gru 14:38
dhl:
... i to jest ból −
12 gru 14:39
mati: jestem jestem. Dzieki pomogło
12 gru 14:40
Eta:
12 gru 14:42