symstralna odcinka
Ola :-) :-): Witam czy ktos wie jak obliczyc rownanie symetralnej odcinka A(−1,1) B(5,−1)
12 gru 14:11
J:
1) oblicz wsp.środka AB
2) policz współczynnik kirunkowy prostej AB
3) napisz równanie prostopadłej do AB przechodzącej przez srodek AB
12 gru 14:14
Eta:

S(2,0) , s⊥AB i S∊s
| | −1−1 | | 1 | |
aAB= |
| = − |
| to as= 3 |
| | 5+1 | | 3 | |
s: y= 3(x−x
S)+y
S ⇒ y=..........
12 gru 14:16
O:: równanie prostej
współrzędne środka
| | 1 | |
równanie prostopadłej a1=− |
| |
| | a | |
12 gru 14:16
J:
.. no to w zasadzie nie masz już nic do roboty ...
12 gru 14:18
Eta:
12 gru 14:24
daras: tak
12 gru 17:19
daras: i to jes prawidłowa odpowiedź na pytanie z 14:11
12 gru 17:19
pigor: ..., lub np. tak
A=(−1,1), B=(5,−1) ⇒ S=(12(−1+5), 12(1−1))= (2,0) środek AB;
wektor AB=[5+1,−1−1]= [6,−2] =2[ 3,−1] ⊥ sAB − symetralnej AB,
to sAB: 3(x−2)−1(y−0)= 0 ⇔ 3x−y−6= 0 − szukane jej równanie.
12 gru 20:19
Gustlik: Witam czy ktos wie jak obliczyc rownanie symetralnej odcinka A(−1,1) B(5,−1)
Skorzystam z obliczeń
pigora:
| | 1 | | 1 | |
S = ( |
| (−1 + 5), |
| (1−1)) = (2,0) środek AB; wektor AB→ = [5 + 1 −1−1] = [6, −2] |
| | 2 | | 2 | |
| | −2 | | 1 | | 1 | |
Z wektora liczę współczynnik kierunkowy AB: a1= |
| =− |
| , stąd a2=− |
| =3 |
| | 6 | | 3 | | a1 | |
y=3x+b, podstawiam współrzedne S:
0=3*2+b
b=−6
Odp: y=3x−6
13 gru 23:56
Eta:
14 gru 00:05