Rozwiąż równanie.
Kamil1892: 16x/x+3=4*(2x/8)1/2x+5
12 gru 13:55
Hajtowy: Mała podpowiedź:
16=2
4
4=2
2
Wszystko do potęgi 2 daj
12 gru 13:56
Kamil1892: Ok, ale co z działaniem po znaku "=", bo najbardziej mnie zastanawia tamta cześć
12 gru 13:58
J:
zapisałbyś to porządnie...
12 gru 14:05
Kamil1892: 16
xx+3=4*(
2x8)
12x+5
Jeżeli jakieś liczy są nie wyraźne, to można porównać z tym przykładem podanym wyżej.
Z góry dzięki, za poświęcony czas na ten przykład.
12 gru 14:18
J:
| | 2x | |
...zamieniasz wszystko na potęgi liczby 2 ....z prawej: |
| = 2x−3 .. |
| | 8 | |
12 gru 14:21
Kamil1892: Aaa faktycznie, dzięki wielkie!
12 gru 14:33