trygonometrai
tyu:
cześć
mam takie zadanie, które ma treść:
uzasadnij, że dla każdego kąta ostrego alfa wyrażenie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| − sinα)( |
| − cosα)( |
| + tgα) przyjmuje tą samą wartość |
| | sinα | | cosα | | tgα | |
czyli powinna wyjść funkcja stała chyba
| | 1− sin2α | | 1− cos2α | | 1 | |
( |
| )( |
| )( |
| + tgα) = |
| | sinα | | cosα | | tgα | |
| | cos2α | | sin2α | | 1 | |
( |
| )( |
| )( |
| + tgα) = |
| | sinα | | cosα | | tgα | |
| | 1 + tg2 α | | 1 + tg2 α | |
cosα * sinα *( |
| ) = ale co dalej zrobić z ( |
| )  |
| | tgα | | tgα | |
12 gru 13:03
12 gru 13:08
tyu: dzięki, ale to nic mi nie dało
| | | | cosx | | sinx | | ( |
| + |
| ) | | | cosx | | cosx | |
| |
cosα * sinα * |
| = |
| | | |
| | cosx + sinx | | cosx | |
cosα * sinα * |
| * |
| = |
| | cosx | | sinx | |
cos
2x+ sinx
12 gru 13:21
dhl:
... a kwadrat przy tgx to gdzie przepadł? −
12 gru 13:34
tyu: już przeliczam ...
12 gru 13:37
tyu: Dziękuję za pomoc wszystkim − wychodzi cosx.
Mam jeszcze pytanie: Dlaczego to jest "ta sama wartość"
12 gru 13:39
tyu: błąd, poprawny wynik to 1. Czyli jest ok.
12 gru 13:54
O:: jak najbardziej ok
12 gru 14:11
Eta:
| (1−sin2x)*(1−cos2x) | | 1 | |
| *( |
| )= 1 |
| sinx*cosx | | sinx*cosx | |
12 gru 14:12