??
Oaza: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji na wskazanym przedziale domkniętym
a)y=−5x+6 <−1,5>
ad a) y`=−5 idzie tu wyznaczyć wartości ?
x
2−1=0
x=−1 x=1
| | 12+1 | |
y(1)= |
| =2 najmniejsza |
| | 1 | |
| | 42+1 | |
y(4)= |
| =4,25 największa |
| | 4 | |
| | x2+2x−1 | |
|
| =0 //(x+1)2 |
| | (x+1)2 | |
x
2+2x−1=0
Δ=8
√Δ=2
√2
x
1=−1−
√2
x
2=1+
√2 nie należy
| | x2+1 | | 1+2+1 | | 4 | |
y(−1−√2)= |
| = |
| =− |
| największa |
| | x+1 | | −√2 | | √2 | |
| | x2+1 | |
y(−3)= |
| =−5 najmniejsza |
| | x+1 | |
Powiedzcie mi, robię to dobrze ?
12 gru 12:59
J:
a) po co Ci pochodna .. to malejąca funkcja liniowa ...
12 gru 13:03
Oaza: Aha czyli przyrównuję ją do zera −5x+6=0 i z tego liczę ?
12 gru 13:06
J:
liczysz wartości na końcach przedziału ..
12 gru 13:12
Oaza: Rozumiem, podstawiam pod funkcję −1 i 5 ale nie musze wyznaczyć x i go też podstawić pod
funkcję ?
12 gru 13:14
J:
.. oprzytomniej... f(−1) = −5*(−1) + 6 = 5 + 6 = 11 (maksimum)
f(5) = −5*5 + 6 = −25 + 6 = −19 ( minimum)
12 gru 13:17
Oaza: Tak, o to mi chodziło

Resztę przykładów dobrze zrobiłem ?
12 gru 13:19
J:
b) źle policzona pochodna...
12 gru 13:27
Oaza: Tak, to by się zgadzało
12 gru 13:30