pomocy !
martucha : rozwiąż równanie :
x4 + 7= 8x2
12 gru 12:17
J:
⇔ x4 − 8x2 + 7 = 0 ⇔ (x2 − 7)(x2 −1) = 0
12 gru 12:25
AS: Podstaw x2 = t i otrzymasz równanie kwadratowe względem t
t2 − 8*t + 7 = 0
12 gru 12:44
J:
... nie trzeba...
12 gru 12:44
martucha : to w końcu jak to zrobić ?

cos podstawiac ?
12 gru 12:51
52: I sposób
x4−8x2+7=0
(x2−7)(x−1)=0
(x−√7)(x+√7)(x−1)(x+1)=0
II Sposób
Niech x2=t ,gdzie t≥0
t2−8t+7=0
(t−7)(t−1)=0
t=7 v t=1 , t≥0 , zgadza się...
x2=7 v x2=1
x=√7 v x=−√7 v x=1 v x=−1
12 gru 12:55