Funkcja kwadratowa
Foxal: Uzasadnij
ze dla kazdej dowolnej liczby calkowitej m liczba f(m) jest kwadratem liczby calkowitej.
Kwadratem jakiej liczby naturalnej jest f(m), jezeli m=123456?
12 gru 11:42
J:
.. a jak jest jest określona funkcja f(m) ...?
12 gru 11:44
Foxal: kurcze nie zwrocilem na to uwagi ze chodzi o wczesniej wymieniana funkcje f, czyli
f(x)=x2−6x+9.
12 gru 11:48
J:
f(m) = (m − 3)2 ... jeśli m jest całkowite, to m − 3 jest też całkowite ..
12 gru 12:00
Foxal:
(m−3)2=123456
m−3=123456
m=123453 powinno wyjsc m=1234532. Nie ogarniam tego.
12 gru 12:07
Gray: Twoja odpowiedź to 123453, bo f(m)=f(123456) = (123456 − 3)2 = 1234532.
12 gru 13:13