Jan: Wyznacz miejsca zerowe funkcji:
f(x) = x−1 / 9−x2
Jak mam wyliczyć miejsce zerowe?
12 gru 08:04
J:
| | x−1 | |
f(x) = 0 , czyli: |
| = 0 ⇔ x − 1 = 0 ⇔ x = 1 .... |
| | 9−x2 | |
12 gru 08:05
Jan: tylko mam wyliczyć licznik i koniec zadania ?
12 gru 08:09
J:
..nie masz wyliczyć licznik , tylko ustalić kiedy ten ułamek ma wartość 0
..ten ułamek przyjmuje wartość zero tylko dla x = 1 ..
12 gru 08:13
Jan: teraz rozumiem
dzięki
12 gru 08:15
Hajtowy: J pamiętaj, że dziedzinę też warto wyznaczać
12 gru 09:53
Dziadek Mróz:
D:
9 − x
2 ≠ 0
x
2 ≠ 9
x ≠ ±3
x − 1 = 0
x = 1
x
0 ∊ {1}
12 gru 09:57