kombinatoryka
Truskawka: z urny w której znajduje się 20 losów, w tym 6 wygrywających, losujemy trzy losy. Na ile
sposobów możemy wylosować dwa losy przegrywające? a to jak rozpisac?
12 gru 00:42
3Silnia&6: 20 losow i 6 wygrywa −−−− > wiec 14 przegrywa
Ty z tych 14 masz wylosowac 2
12 gru 00:49
Truskawka: czyli jak to napisac?
12 gru 00:55
Truskawka: Ω=20*19*18 ? a to zdarzenie jak zapisac ?
12 gru 00:56
Truskawka: czy Ω= 20*20*20?
12 gru 00:57
lol: Ale po co ci tutaj Ω?
12 gru 00:58
Truskawka: nie wiem ja zawsze robie ze najpierw obliczam Ω a pozniej to zdarzenie
12 gru 01:00
Truskawka: czyli to zdarzenie A wynosi 14*14 czy 14*13?
12 gru 01:01
12 gru 01:09
3Silnia&6: bo pierwsza mozesz wybrac na 14 druga na 13 ( bo jedna zabralas ) = 14 * 13
jak proponowales, ale wybór np losu nr 7 i nr 3, to to samo co wybranie nr 3 i nr 7
wiec dzielimy przez 2
12 gru 01:14