odp.
3Silnia&6: 55) log2 24 = a, obliczyc log2 3
log2 24 = a
log2 (8*3) = a
log2 8 + log2 3 =a
3 + log2 3 = a ⇔ log2 3 = a − 3
11 gru 23:41
3Silnia&6: log2 8 = log2 23 = 3
11 gru 23:43
3Silnia&6: log2 36 = log2 (4 * 9 ) = log2 4 + log2 9
= log2 22 + log2 32 = 2 + 2log2 3 = 2 + 2(a−3) = 2 + 2a − 6 = 2a − 4
11 gru 23:53
3Silnia&6: 1) log2 3 = a. oblicz log2 6 .
2) log3 7 = b. oblicz log3 3087
11 gru 23:57
3Silnia&6: log2 6 = log2 (2*3) = log2 2+ log2 3 = 1 + a
a bo log2 3 to a
i logx x = 1
logx xn = n
12 gru 00:09
3Silnia&6:
2) log
2 3 = a . Oblicz log
3 6
| | logc b | |
loga b = |
| ( wzor na zamiane podstaw ) |
| | loga b | |
dla c = b
| | logb b | | 1 | |
loga b = |
| = loga b = |
| |
| | logb a | | logb a | |
12 gru 00:23
3Silnia&6: w naszym przypadku ...
zamieniam na log o podstawie z 2, bo w zadaniu jest PODANY logarytm o PODSTAWIE 2 (log
2 3 = a)
| log2 6 | | log2 (2*3) | | log2 2 + log2 3 | |
| = |
| = |
| |
| log2 3 | | log2 3 | | log2 3 | |
podstawiam log
2 3 jako (a) i za log
2 2 (jeden)
| | log2 2 + log2 3 | | 1+a | |
log3 6 == |
| = |
| |
| | log2 3 | | a | |
12 gru 00:29
3Silnia&6: log2 3 = a
log2 5 = b
oblicz: a) log 3 5 b) log2 90
12 gru 00:38
3Silnia&6: Znasz wzor na zamiane podstaw

z zadania mamy:
log
2 3 = a
log
2 5 = b
mamy obliczyc log
35
Wiec
| | log2 5 | | a | |
log35 = |
| = |
| |
| | log2 3 | | b | |
12 gru 00:48
3Silnia&6: b/a xD
12 gru 00:50
3Silnia&6:

Pamiętasz to ?
12 gru 00:56
3Silnia&6: log
a a
b = b
np.
log
2 2
4 = 4
log
3 9 = log
3 3
2 = 2
log
5 125 = log
5 5
3 = 3
log
3 3
10231 = 10231
| | 1 | |
log7 √7 = log7 71/2 = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
log5 |
| = log5 5−2 = −2 |
| | 25 | |
log
2 2
√2 = log
2 (2
1 * 2
1/2 ) = log
2 2
3/2 = 3/2
log
3 3
√27 = log
3 (3*3*
√3) = log
3 (3
2 * 3
1{2}) = log
3 3
2+1/2 = 2 + 1/2 = 5/2
log
3 x = 8
wiec 3
8 = x
log
2 x = 4 ⇔ x = 2
4 , x = 16
log
3 (x+1) = 2 ⇔ x + 1 = 3
2 ⇔ x + 1 = 9 , x =8
log
x 3 = 12
wiec x
12 = 3 => x = p12{3}
log
x 10 = 2 <=> x
2 = 10 <=> x =
√10 , bo x > 0 i x ≠ 1
12 gru 01:06
3Silnia&6: | | 1 | |
log2 x = −1 ⇔ 2−1 = x ⇔ |
| = x |
| | 2 | |
12 gru 01:08
Хпї: 5 * 2 x <= 2 x + 7
26 sty 15:44
Анна Богач: 5 * 2 x <= 2 x + 7
26 sty 15:44