Pochodne.
Martiminiano: Na paraboli o równaniu y=4−x
2 wyznacz punkt leżący najbliżej punktu P=(3,4).
Mam wierzchołek, miejsca zerowe i jakiś tam rysunek. Niestety nie mam pomysłu co zrobić dalej.
Jakaś podpowiedź?
11 gru 23:01
razor: Dowolny punkt leżący na paraboli y = 4−x2 ma współrzędne (x,4−x2). Odległość tego punktu od
P(3,4) = √(x−3)2 + (4−x2−4)2 = √x4+x2−6x+9 − wyznacz minimum tej funkcji
11 gru 23:18
Martiminiano: Dziękuję bardzo, teraz już pójdzie bez problemu.
11 gru 23:23
Tadeusz:

Q=(x, −x
2+4)
|PQ|=
√x−3)2+(−x2+4−4)2
|PQ|=
√x2−6x+9+x4
|PQ|
min dla x
o=1 y
o=3
11 gru 23:29
Martiminiano: Dokładnie tak mi wyszło, Tobie również bardzo dziękuję
11 gru 23:32
Tadeusz: −
11 gru 23:35