Liczby urojone
LENA: vNarysować zbiór A = { z ∊ C : |z + 2 − i | ≤ 2 }.
Za szybką pomoc byłabym bardzo wdzięczna
11 gru 22:51
Lukas:
|z−(2+i)|≤2
Teraz to narysuj
11 gru 22:52
LENA: środek w punkcie (2, −1) promień= 2 i zawartość tego koła. Czyli ramka i to co w środku tak ? :
)
11 gru 22:59
LENA: Miałabym jeszcze jedno pytanie. (
√3 − i )
13 w postaci trygonometrycznej.
|z| = 2
x=
√3
y= −1
I tu moje pytanie kąt wynosi 330 stopni właśnie ale dlaczego

Bo mi ciągle się wydaje że
powinno być 60 stopni.
Dalej umiem to rozwiązać tylko ten kąt mnie zastanawia
11 gru 23:07
Mila:

|z + 2 − i | ≤ 2⇔
|z−(−2+i)|≤2
S=(−2,1) r=2
11 gru 23:20
Mila:

(
√3−i)
13
z=
√3−i
|z|=2
11 gru 23:25
LENA: Chyba ogarnełam. 2
√3 + 2i tu kąt 30 stopni

a tu 3
√3 − 3i kąt wynosi 330 stopni

Dobrze ?
11 gru 23:44
Mila:
| | π | |
Tak, w pierwszym przypadku punkt (2√3,2) leży w pierwszej ćwiartce. φ= |
| |
| | 6 | |
| | π | |
W drugim przypadku punkt (3√3,−3) leży w czwartej ćwiartce.φ=2π− |
| |
| | 6 | |
11 gru 23:55