Niech X = (X1, X2 . . . , Xn) bedzie próba losowa prosta
Kasia: Niech X = (X1, X2 . . . , Xn) bedzie próba losowa prosta o rozmiarze n = 18 taka, ze 10
pomiarów (X1, X2 . . . , X10) pochodzi z rozkładu jednostajnego na przedziale (0,Ф ) i ma
postac
(2.079, 3.902, 2.976, 0.859, 1.356, 4.316, 0.130, 1.557, 1.896, 0.655) ,
a druga czesc próby (X11, X2 . . . , X18) pochodzi z rozkładu jednostajnego na przedziale (0, 2
Ф)
i ma postac
(9.847, 8.621, 8.336, 1.139, 5.541, 7.990, 5.233, 0.251) .
Znalezc estymator najwiekszej wiarygodnosci dla parametru Ф.
Proszę o rozpisanie od czego zacząć
11 gru 22:44