Granica funkcji
Radek: Granica funkcji
Jak obliczyć taką granicę?
| | sin2x | | sin2x(√3x+1+1) | |
lim x−>0 |
| = |
| = |
| | √3x+1−1 | | (√3x+1−1)(√3x+1+1) | |
| | sin2x2x*2x*(√3x+1+1) | |
= |
| =  |
| | 3x | |
I nie wiem co dalej ?
11 gru 22:23
Le' the: Miałeś Hospitala?
11 gru 22:24
Radek: Miałem ale chcę bez bo można to bez z tego co wiem
11 gru 22:27
Le' the: Zapewne można : ).
11 gru 22:30
Eta:
No i dokończ
| | sin(2x) | | 2x | | 2 | |
x→0 lim |
| =1 lim |
| = |
| i lim ( √3x+1+1) =2 |
| | 2x | | 3x | | 3 | |
11 gru 22:35
Radek: A już wiem wyszło mi 2x z 3x się skrócił tzn. x się skróciły
11 gru 22:35
Eta:
11 gru 22:36
Radek: A taka oto granica x−>
∞
| | 2 | | 2 | |
(1+ |
| )−x2=((1+ |
| )x2)−x2/x2=((e2)−1)=e−2 |
| | x2 | | x2 | |
a granica x−>
∞ z −x
2/x
2=−1
a odpowiedź jest inna,
gdzie mam błąd
11 gru 22:50