| 1 | ||
Wyznacz wartości parametru k, k∊R dla ktorych rownanie (sinx+ | )(cosx+2k) = 0 ma cztery | |
| 2 |
| 1 | ||
sinx= − | v cosx= −2k | |
| 2 |
| π | 5 | |||
x= {− | , − | π} −−− mamy już dwa rozwiązania | ||
| 6 | 6 |
| π | 5 | |||
zostaje jeszcze wyznaczyć 2 rozwiązania, ale różne od { − | , − | π} | ||
| 6 | 6 |
| √3 | √3 | √3 | √3 | |||||
−2k ≠{ − | , | } ⇒ k≠ { | , − | } | ||||
| 2 | 2 | 4 | 4 |
| 1 | 1 | |||
oraz −2k ∊<−1,1) ⇒ k∊(− | , | > | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | √3 | √3 | |||||
dla k∊(− | , | > \ {− | , | } | ||||
| 2 | 2 | 4 | 4 |