oblicznie tangensa
hary2505: 1oblicz wartosć tangens jezeli sin x = 53 tylko ze to 5 to powinno być pierwiastek z
piąciu przez 3 ale nie umiałem napisac ,i x∊(0;π2)
2. oblicz cos(−570*)=
11 gru 22:06
O:: może najpierw cos z jedynki i potem sin przez cos podziel
11 gru 22:12
hary2505: ja wogóle nie rozumiem tego miałem dlugą przerwe w szkole
11 gru 22:14
Tadeusz:
Narysuj trójkąt prostokątny ....oznacz przyprostokątną na przeciwko kąta α jako
√5
przeciwprostokątną jako 3.
Druga przyprostokątna to
√9−5 czyli 2
Szukany tgα to

?...
11 gru 22:16
hary2505: i to juz wszystko?
11 gru 22:18
Tadeusz:
... jak wyznaczysz tgα to w zad.1 wszystko −
11 gru 22:19
hary2505: a jak go wyznaczyć ? sory ze tak pytam ale naprawde ie rozumiem cic za tego działu
11 gru 22:20
Tadeusz:
a co to jest tgα?
11 gru 22:26
O:: nie zawsze nauczyciel pozwala na rysowanie trójkątów
11 gru 22:27
hary2505: i własnie u mnie jakoś inaczej to liczyła i nie wiem własnie jak to sie liczy
11 gru 22:39
Eta:
11 gru 22:44
Eta:
2 sposób:
| | 5 | | 4 | | 2 | |
cosα= √1−sin2α= √1− |
| =√ |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
| | sinα | | √5 | | 3 | |
tgα= |
| = |
| * |
| = .... |
| | cosα | | 3 | | 2 | |
11 gru 22:46
hary2505: dziekuje
11 gru 22:51