przesunięcie funkcji wykładniczej z wartością bezwzględną
ICEB: Dzień dobry, moglibyście wskazać na czym polega różnica między tymi funkcjami (najlepiej na
rysunku + schemat rysowania takiej funkcji)
a) 3|x|−2
b) 3|x−2|
11 gru 21:36
O:: bo np I−3I−2 to nie to samo co I−3−2I
11 gru 21:48
ICEB: tak tylko że to jest funkcja wykładnicza i za bardzo nie wiem jak się zabrać do jej rysowania.
Mógłbyś napisać,np.
1. rysujemy y=3x
2. rysujemy y=3|x|
itd.
Czy zabrać się do zrobienia tabelki i zrobić to po swojemu? xD
11 gru 21:54
Marcin:

Czerwony to 3
x
Niebiestki to3
|x|
11 gru 21:58
Marcin: I dalej tylko przesuwasz
11 gru 21:59
ICEB: spoks tylko jak przsunąć pierwszą i jak drugą(szczególnie chodzi mi o pierwszą)
11 gru 23:01
Mila:

a) f(x)=3
|x|−2
po kolei
1)
g(x)= 3x ( kilka punktów tylko liczysz i szkicujesz)
2) Translacja o wektor [2,0] (2 jednostki w prawo) otrzymujesz ⇒
h(x)=3x−2
3) Teraz symetria względem OY tyko wykresu z prawej,( nad ujemną częścia OX pomijamy)⇒
f(x)=3|x|−2
12 gru 00:06