rozwiąż układ róenań metodą algebraiczną
Magda :

y=x
2−5x+3
y=−2x+1
11 gru 21:26
O:: x2−5x+3=2x+1
11 gru 21:27
Magda : czy mogłabym prosić o całkowite wyliczenie zadania ?
11 gru 21:31
Magda : proszę
11 gru 21:34
Magda : a jak rozwiązać to metodą przeciwnych współczynników ?
11 gru 21:37
O:: odejmujesz stronami

rozwiązać w całości?
11 gru 21:38
Magda : no poproszę ^^
11 gru 21:40
O:: y−y=x2−5x+3−(−2x+1)
0=x2−5x+3+2x−1
teraz Δ
potem wstawiasz do równania i obliczasz y
11 gru 21:42
Magda : dzięki
11 gru 21:43
O::
11 gru 21:44
Magda : a tą algebraiczną to ma wyjść to:
x2−5x+3=2x+1
x2−5x+3−2x−1=0
x2−7x+2=0
11 gru 21:55
O:: nie, bo nie zauważyłam − przed 2x więc +2x ma być
11 gru 21:56
O:: i też Δ, jak poprzednio
11 gru 21:58
Magda : a okej to x
2−3x+2=0
11 gru 21:58
O:: tak
11 gru 21:59
O:: to jest podstawianie
11 gru 21:59
Magda : czyli metoda podstawiania to to samo co metoda algebraiczna ?
11 gru 22:01
Magda :
11 gru 22:06
O:: algebraiczne sa 2: podstawiania i przeciwnych współczynników
11 gru 22:11
Magda : aahhaaa dzięki, a dlaczego w tej metodzie przeciwnych współczynników odjąłeś te drugie
równanie?
11 gru 22:15
O:: bo to wystarczy, w innym przypadku trzeba by mnożyć jakieś równanie albo oba, żeby otrzymać
liczby przeciwne i potem dodać stronami
11 gru 22:19
Magda : okej dzięki jeszcze raz
11 gru 22:23
O::
11 gru 22:25