Jak rozwiązać takie równanie z eksponentą
Przemek: Witam!
Mam problem z takim równaniem:
e
−x=x
Jeżeli ktoś by mi pomógł, byłbym wdzięczny

Pozdrawiam.
11 gru 20:57
PW: Metodami przybliżonymi, możesz określić jakimi?
Bo tak "kalkulatorem" to ≈ 0.567
11 gru 21:25
Przemek: A dokładne rozwiązanie jest niemożliwe?
11 gru 21:29
niechciany: e−x = x
x * ex = 1
x = W(1)
11 gru 21:43
Przemek: W(1) to jest funkcja Lamberta? No w każdym razie czym to jest?
11 gru 21:46
11 gru 21:47
Przemek: Dzięki, dzięki
11 gru 21:47