całkaa
Janek: Całka. Coś robię źle wskaże ktoś błąd ?
∫ arcctgx dx =
u= acctgx v'=1
u'= −1x2+1 v=x
= xacctgx + ∫ xx2+1 =
u=x v'= 1x2+1
u'=1 v=arctgx
= arcctgx + xarctx − arctgx + C
11 gru 20:28
Janek: help !
11 gru 20:37
daras: myślę
11 gru 20:38
daras: = xarcctgx + xarctgx −∫arctgxdx
11 gru 20:47
daras: | | 1 | |
∫arctgxdx = xarctgx − |
| ln|1−x2| +C |
| | 2 | |
11 gru 20:49
Janek: źle

juz wiem ja to rzeba zrobić tam trzeba skorzystać z metody podstawiania i za x
2 +1
podstawić t
11 gru 20:50
Gray: Nie w tym rzeczy; ostatnią linijkę masz taką
" arcctgx + xarctx − arctgx + C"
a powinna być taka:
"xarctgx − xarctgx + ∫arctgxdx"
czyli dobrze, tylko mało sensownie.
daras; nie ln|1−x
2| tylko ln(1+x
2)
11 gru 21:33
daras: to wziąłem z tablic
11 gru 22:54
12 gru 09:25
daras: Tablice całek −B.Piłat, M.J.Wasilewski, WNT 1983
w Bronsztajnie to samo
12 gru 10:32
Gray: Aż sprawdzę; pomijając Wolfram, z rachunków ewidentnie również wychodzi ln(1+x2). Nie widzę,
skąd miałby się tam pojawić ten (1−x2)... Ciekawe.
12 gru 10:45
daras: zauważ, że całka jest z arc tgx
12 gru 11:05
Mariusz: @Gray w matematyce spamera darasa może i tak jest
ale nie w tej którą my praktykujemy
12 gru 11:59
daras: mógłbyś nie spamowac moich odpowiedzi ?
12 gru 18:23
daras: nie masz pojęcia o czym toczy się dyskusja
wstawiasz swoje filozoficzne, a raczej wzięte z sufitu posty i testujesz naszą odpornosć
psychiczną
ja z tobą juz skończyłem i nie jestem jedyny w tym gronie
12 gru 18:25
12 gru 18:55