.
renoto: w talii 52 kart losujemy jedna karte oblicz prawdopodobienstwo ze wylosowana karta jest mlodsza
od 7 lub jest figura kier
z gory dzieki
11 gru 20:16
O:: P(A∪B)=P(A)+P(B)
A i B sie wykluczają
11 gru 20:22
renoto: i to wszysto w tym zadaniu
11 gru 20:29
O:: no nie

musisz policzyć prawdopodobieństwo wylosowania młodszej niz 7 i figury kier
11 gru 20:34
nope: a nie powinno być P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
A − wyciągnięta karta to figura kier
B − wyciągnięta karta jest młodsza od 7
|Ω| = 52
| | |A| | | 13 | |
|A| = 13 P(A) = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 52 | |
| | |B| | | 20 | |
|B| = 20 P(B) = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 52 | |
| | 13 | | 20 | | 5 | |
P(A∪B) = |
| + |
| − |
| |
| | 52 | | 52 | | 52 | |
?
11 gru 20:36
renoto: no prosze potrzebne mi to na jutro nie chce kolejnej kosy
11 gru 20:36
renoto: dzieki nope
11 gru 20:37
nope: bo jest część wspólna, jak karty mają być kier lub młodsze od 7. przecież w kier też są karty
młodsze od 7.
11 gru 20:37
11 gru 20:39
nope: a gdzie tak jest napisane?
11 gru 20:40
O:: figury kier: as, król dama walet
11 gru 20:41
nope: ach tak, przepraszam...
czyli masz rację P(A∪B) = P(A) + P(B)
A − wyciągnięta karta to figura kier
B − wyciągnięta karta jest młodsza od 7
|Ω| = 52
|A| = 4 P(A) = {|A|}{|Ω|} = {4}{52}
|B| = 20 P(B) = {|B|}{|Ω|} = {20}{52}
P(A∪B) = P(A) + P(B)
P(A∪B) = {4}{52} + {20}{52}
P(A∪B) = {24}{52}
11 gru 20:45
O:: ufff, już myślałam, że się na kartach nie znam
11 gru 20:46
renoto: dzieki wielkie
11 gru 20:47