Jednym z rozwiązań równania postaci ax2+c=0 jest liczba 11. Podaj drugie rozwiąz
Mroctawius: 1. Zadanie
Jednym z rozwiązań równania postaci ax2+c=0 jest liczba 11. Podaj drugie rozwiązanie tego
równania.
2. Zadanie
Jednym z rozwiazan rownania postaci ax2+bx=0 jest liczba −7. Podaj drugie rozwiązanie tego
zadania.
3. Zadanie
5x(3x−9)=0 i 2xkwadrat−6x=0
Zrobił by mi ktoś to? Bo mam problem nie umiem tego a na jutro potrzebuje :C PLS
11 gru 19:45
Janek191:
z.1
a*112 + c = 0 ⇒ c = − 121 a
a x2 − 121 a = 0 / : a
x2 − 121 = 0
x2 = 121
x = −√121 = − 11
===========
11 gru 19:57
Mroctawius: Dzięki

Jeszcze 2 zostały
11 gru 20:11
Janek191:
z.2
a x2 + b x = 0
x*( a x + b) = 0
−7*( −7 a + b) = 0 / : (−7)
− 7 a + b = 0
b = 7 a
więc
a x2 + 7a x = 0 / : a
x2 + 7 x = 0
x*( x + 7 ) = 0
x = 0
====
11 gru 20:16
Mroctawius: ax to tam jest 2 do kwadratu to tak obliczone tak?
11 gru 20:34