| 1 | |
= | |
| 3√2−1 |
| (3√2)2 + 3√2+1 | |
| 2−1 |
| 2 | |
= | |
| 3√3+2 |
| 2[ (3√3)2−23√3+4 ] | |
| 3+8 |
To mam jeszcze problem z zadaniem :
Wyznacz pary wszystkich liczb całkowitych x i y, spełniających równanie:
a) xy − y + x + 1 = 0
b) xy − 2y + x − 5 = 0
c) x − y = xy
d) yx = x+ y
Jeśli wszystkie te przykłady robi się tą samą metodą to wystarczy tylko jeden podpunkt.. to
resztę postaram się zrobić sama. Może wyjdzie
To mam jeszcze problem z zadaniem :
Wyznacz pary wszystkich liczb całkowitych x i y, spełniających równanie:
a) xy − y + x + 1 = 0
b) xy − 2y + x − 5 = 0
c) x − y = xy
d) yx = x+ y
Jeśli wszystkie te przykłady robi się tą samą metodą to wystarczy tylko jeden podpunkt.. to
resztę postaram się zrobić sama. Może wyjdzie
| −x−1 | ||
y= | sprawdzasz jakie liczby całkowite spełniają to równanie gdzie x≠1
| |
| x−1 |
| 2−y | (√2+√3) | (2−y)(√2+√3) | |||
* | = | = (y−2)(√2+√3) | |||
| √2−√3 | (√2+√3) | 2−3 |