matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
suma szeregu
lol:
suma szeregu
∞
k
∑
4
k
k=1 ?
11 gru 19:40
Gray:
x
Rozważ szereg geometryczny (suma od k=1): ∑x
k
=
, o ile |x|<1.
1−x
Stąd, licząc pochodną stronami mamy (można tak dla szeregów robić):
x
1
∑kx
k−1
= (
)' =
1−x
(1−x)
2
Teraz mnożymy stronami przez x:
x
∑kx
k
=
(1−x)
2
1
I teraz podstawiamy x=
(można, bo |x|<1) otrzymując
4
k
1/4
4
∑
=
=
4
k
9/16
9
11 gru 20:13
lol:
Dzięki wielkie, teraz rozumiem
11 gru 21:08