monotoniczność pochodnych
ipel : czy mógłby mi ktoś pomóc w obliczeniu monotoniczności pochodnej z takiej funkcji: y=ln3x
dziękuję z góry
11 gru 19:06
PW: Nie umiesz obliczyć pochodnej, czy nie umiesz ocenić monotoniczności tej pochodnej? Bo obie
rzeczy są oczywiste.
11 gru 19:24
ipel : pochodna wychodzi mi 1/x ale co dalej ?
11 gru 19:25
PW: | | 1 | |
No a funkcję |
| , x>0 znamy ze szkoły średniej − wystarczy powołać się na tę wiedzę, nikt |
| | x | |
na poziomie studiów nie będzie pytał skąd wiesz, że jest malejąca.
11 gru 19:45
ipel : jak nie chcesz pomoc to nie
11 gru 20:28
PW: Zdaje się nie zauważyłeś, że pomagam Ci jak dziecku. Co jeszcze więcej można powiedzieć na tak
postawione pytanie?
A może źle postawiłeś pytanie? Ja widzę jak byk: monotoniczność pochodnej, i na takie
pytanie odpowiadam.
11 gru 20:42
ipel : dlatego chodzi mi o okreslenie monotonicznosci bo pochodna została obliczona...
jak bym wiedziala to bym nie pytala
12 gru 18:32
12 gru 18:44
Mila:
| | 1 | |
f(x)= |
| dla x>0 f. malejąca ( to było w LO), patrz wykres. |
| | x | |
Możesz to wykazać z definicji albo możesz też obliczyć pochodną funkcji f(x).
| −1 | | 1 | |
| < 0 dla x>0⇔f(x)= |
| jest malejąca dla x>0 |
| x2 | | x | |
12 gru 20:26