funcje
jasko11111: 3. Niech S {1,2,3,4,5}, a T = {a,b,c,d}.
Dla każdego z poniższych pytań: podaj przykład, jeśłi odpowiedź brzmi TAK; podaj krótkie
wyjaśnienia, jeśli odpowiedź brzmi NIE.
(a) Czy istnieją funkcje różnowartościowe z S w T ?
(b) Czy istnieją funkcje różnowartościowe z T w S?
(c) Czy istnieją funkcje przekształcające S na T ?
(d) Czy istnieją funkcje przekształcające T na S?
(e) Czy istnieją przekształcenia wzajemnie jednoznaczne z T na S ?
6. Weźmy następujące funkcje ze zbioru N w N:
1N(n) = n, f(n) = 3n, g(n) =n + (—1)n, h(n) = min{n, 100}, k(n)= max{0,n — 5}.
(a) Które z tych funkcji są różnowartościowe?
(b) Które z tych funkcji przekształcają zbiór N na zbiór N?
9. Dla n Z niech f(n) = ½ [(—1)n + 1].
Funkcja f jest funkcją charakterystyczną pewnego podzbioru zbioru Z.
Jaki to podzbiór?
10. Znajdz funkcje odwrotne do nastepujacych funkcji przekształcajachch R w R :
a) f(x)=2x+3
b) g(x)=x3−2
c) h(x)=(x−2)2
d) k(x)=3√x+7
11 gru 18:50